Zdraví člověka do značné míry závisí na stravě, kterou denně přijímá, na jejím složení, a schopnosti našeho organismu tuto potravu strávit a využít. Jistěže zdraví není ovlivněno jen jídlem, hraje zde roli psychika, naše psychická i fyzické zranění, zevní prostředí, přiměřený pohyb i kvalita dýchání. Nemůžeme opomenout ani naši vrozenou konstituci a s ní vrozené slabé i silné stránky. Přesto strava má ve formování zdraví své nezastupitelné místo a pomocí správně zvolené stravy nejen zlepšíme fyzické tělo, ale i odlehčíme naší psychice a můžeme se tím pádem na mnoho věcí v našem životě podívat s větším nadhledem beze strachu a vnitřního napětí. Proto se vyplatí věnovat našemu každodennímu jídlu pozornost.
V mnoha článcích jsme již psali, co by mělo být základem našeho jídelníčku, co odpovídá charakteru našeho trávení, našim potřebám. Jen pro připomenutí, základem naší stravy by měly být obiloviny, zelenin, luštěniny, olejnatá semena. To doplněno o ovoce, eventuálně někdy maso. Tento základ je jasný a dokazují to miliardy lidí, kteří takto jedí a jejich zdraví je lepší, než u lidí euroamerického světa. Toto však dnes není předmětem našeho článku. Dnes bychom se chtěli věnovat doplňkovým potravinám, které sice nejsou základní, ale mohou nám přinést mnoho dobrého. Dnes bude řeč o mořských řasách.
Nejprve si probereme jejich přínos a vysvětlíme si, proč je dobré je zařazovat, i když nejsou z našeho okolí. Povíme si také, jak je připravujeme a zabudováváme do běžné stravy.
Mořské řasy a chaluhy rostou, jak již název říká, v mořské vodě a tudíž jejich minerálové složení se od toho odvíjí. Vzhledem k tomu, že mořská voda odpovídá svým minerálovým složením našim tělesným tekutinám, je složení minerálů v mořských řasách v ideálním poměru pro lidské tělo. Jsou pro naše tělo cenným zdrojem vápníku, zinku, hořčíku, železa, jodu, chromu i sodíku. Dodávají nám také vitamíny A, B2, B12, C. Jejich specifikou je nejen to, že vzájemný poměr těchto minerálů je pro naše tělo správný, ale i to že vzhledem k tomu prostředí ve kterém žijí, vznikají takové vazby, které nám umožní rozložit vstřebat a využít tyto látky prakticky beze zbytku. Například vápník z mléka, díky fosforu prakticky nevyužijeme, z řas ho využíváme beze zbytku.
Díky obsahu minerálů jsou mořské řasy zásadotvorné a umožňují vyvažování pH vnitřního prostředí. To je pro současnou dobu, kdy strava i zevní prostředí silně zakyseluje, velmi důležitý efekt, kterého je třeba využít. Právě správnou kontrolou pH je možné předejít řadě civilizačních nemocí. Mořské řasy svými enzymy a složením přispívají ke snížení hladiny cholesterolu, odbourávají tuky a tím zlepšují cévy a působí preventivně / i léčebně/ na vznik arteriosklerosy, vysokého krevního tlaku, cévní mozkové příhody či infarktu myokardu. Tuto vlastnost potencují i stopové prvky látek, které ředí krev a udržují plynulý tok v cévách.Jednou z nejpotřebnějších vlastností mořských řas je to, že mají neuvěřitelné detoxikační vlastnosti. Zbavují naše tělo těžkých kovů, radioaktivity, chemických látek. To je vlastnost, která v současné chemické a radioaktivní době je naprosto důležitá a potřebná. Denně se setkáváme s toxiny nejrůznějšího druhu a nikdo z nás se jim nemůže úplně vyhnout a proto pravidelnou konzumací mořských řas si můžeme udržet vnitřní prostředí čistí.
Všemi těmito vlastnostmi pak působí protizánětlivě, protinádorově, napomáhají trávení, udržení a snížení tělesné hmotnosti. Tradičně se používali i na omlazení a zlepšení kvality vlasů.
Je to úctyhodný výčet, který zobrazuje to, co nám tato potravina přináší. Mnozí však namítnou, že to není potravina našeho pásma a naši předkové je nejedli, proč tedy my. Naši předkové je nepotřebovali, neboť jejich strava byla podstatně lepší jak co do složení, tak kvality surovin. Nebylo znečištěné zevní prostředí a střeva a cévní systém populace zdaleka na tom nebyl tak špatně jako nyní. Proto v našich podmínkách a stavu zevního i vnitřního prostředí je třeba použít účinnější látky než naši předkové. Oni měli divokou zeleninu, která také pročišťovala a je bohatá na minerály, ale to již nestačí a proto je třeba použít silnější potravinu a tou jsou mořské řasy. Kdyby naši předkové měli nutriřní vědomí o minerálovém složení řas, tak by je dováželi, třeba z Francie a netrpěli by zbytněním štítné žlázy. Touto chorobou, zvanou struma. Tehdy trpělo mnoho lidí.
Také to, že ať chceme nebo ne, naše půda je velmi špatná i sebe lepší organicky pěstované rostliny nejsou tak minerálově bohaté a chemicky čisté, jak by měly být. A zde nám proto, jako kompenzace, slouží mořské řasy, které tyto nedostatky vyvažují.
Na výběr máme nyní mnoho druhů a to nejčastěji v sušené formě. Z těch nejznámějších možné jmenovat Wakame, Kombu, Arame, Hiziki, Nori, Agar-Agar, Dulse. Je dobré mít doma více druhů a pravidelně je střídat.
Je dobré a prospěšné používat řasy každý den při běžné přípravě jídla. Je mnoho způsobů jak je zařadit. Uvedeme ty nejzákladnější:
- Denně dáváme řasy jako základ vývaru na polévku spolu s dalšími zeleninami. Řasy a tvrdé, jinak nekonzumovatelné části zelenin, jako jsou stonky, slupky, košťály, nebo jaderník z dýně, dáme do studené vody bez soli, přivedeme do varu a vaříme 15 minut / pokud máme čas i několik hodin/. Zeleninu pak vyhodíme a řasy do polévky pokrájíme. Do takto vzniklého, minerálově bohatého vývaru dáme se solí tu zeleninu, která tam zůstane. Tímto vývarem můžeme podlívat omáčky či dušenou zeleninu.
- Řasy dáváme vždy, když vaříme luštěninu. Napomáhají lepšímu uvaření a tím stravitelnosti a vyrovnávají minerálové nedokonalosti luštěnin.
- Dáváme je jako doplněk při přípravě zeleninových jídel nebo uvařené na ozdobu na talíř.
- Nori plátky se používají na výrobu sushi, vločky Nori můžeme posypat na obilovinu či zeleninu jako koření.
- Agar-Agar je želatinující výtažek z řas, který využíváme při přípravě sladkých i slaných aspiků.
- V některých obchodech s rybami prodávají živé zelené řasy. Jsou dekorativní a chutné v syrovém stavu.
- Samotný vývar z mořských řas můžeme popíjet po rentgenových vyšetřeních, nebo tehdy, když jsme vystaveni většímu působení chemie či těžkých kovů.
- Mořské řasy je dobré pravidelně zařazovat do přípravy potravy. Nejen že ji obohacují, ale zvýší její stravitelnost a využitelnost. Rozhodně je lepší řasy zabudovat do potravy, než je jíst ve formě potravinových doplňků. Jejich efekt není zdaleka takový, jako při používání řas v běžné kuchyni.
- Mořské řasy jsou v současné době skvělým doplňkem stravy, který nám pomáhá jak v léčbě, tak prevenci nemocí. Nesmíme však zapomínat na to, že je to stále jen doplněk, i když významný. Nenahradí nám kvalitní složení stravy. Může pomoci, ale základním krokem pro naše zdraví stále zůstává to, aby naše strava odpovídala našim potřebám a charakteru našeho trávení.