Toto téma jsme si zvolili ze dvou důvodů, jednak je to velmi častý problém a to i u makrobioticky se stravujících žen a také souvisí se základními tématy dnešního Zrnění, ženskou krásou a cukrem. Je pochopitelně pravdou, že příčin je daleko víc a různě se kombinují a proto mnohdy je léčba těchto obtíží někdy komplikovaná. Odebírá to pak ženě na pohodě i kráse.
Výtok je vždy očista organismu, ale vždy je třeba zjistit z čeho se organismus čistí a jaké všechny příčiny k tomu vedou. Pak teprve můžeme účinně příčinu odstranit a odezní důvod k očistě přebytečných hlenů.
První, na co je třeba zaměřit pozornost jsou ledviny. Ledviny zajišťují ochranu a funkčnost celé malé pánve, zateplení organismu a metabolizují tekutiny. Ledviny jsou orgán, který je často oslaben, toto oslabení je nezřídka vrozená dispozice, která se během života zhoršuje. Projevy slabosti ledvin mohou být různé. Velmi často se jedná o oslabení jangu ledvin, tedy snížení zahřívací složky. Pak tato žena či dívka je zimomřivá, studené ruce, nohy. Je zhoršený metabolismus tekutin, tedy více tekutin zůstává v organismu a je tendence k jejich hromadění a tvorbě hlenů. Často tyto ženy mají malý pocit žízně, neboť tekutinami zvyšují svou nerovnováhu. Tato skutečnost vede k oslabení malé pánve, kde je víc chladu a vlhkosti. Z pouhé snížené funkce ledvin nevznikne výtok. Přistupuje k tomu nejčastěji zhoršení sliznice tenkého střeva. Sliznice tenkého střeva závisí na mnoha faktorech – délce kojení, antibioticích během života, složení stravy, potravinových zátěžích / intolerancích/. Špatná kvalita sliznice střeva vede k zhoršení kvality a imunity všech sliznic a také k dysbióze, přemnožení bakterií a plísní. Ty se pak dostávají do malé pánve a způsobují záněty a výtoky. Ty pak jsou většinou bílé a často svědivé. Objevují se většinou pří zvýšení zátěže ledvin/prochlazení, koupání, noční jídlo, nadbytek bílkovin/, ale i zhoršení střeva a přemnožení písní / antibiotika, cukr, přejedení, špatné kombinace jídla/.
Další možností vzniku výtoků je špatná funkce slinivky břišní. Energetický okruh sleziny-slinivky řídí trávení „obilí a vody“, tím zajišťují nejen výživu, ale i zpracování tekutin. Výsledkem pak mohou být nejen řidší stolice, nadýmání, únava, hubnutí, ale i zvýšená tvorba hlenů, která se projevuje i výtokem. Nezřídka vidíme u žen právě kombinaci oslabení sleziny-slinivky i okruhu ledvin. Pak tendence k výtokům je velmi velká. S tímto vším pak je třeba počítat i při změně stravy. Je velmi častým příznakem, že výtoky přetrvávají delší dobu při kvalitní makrobitické stravě a nezřídka se zvětšují a mohou být urputné a obtěžující. Ne vždy jde jen o pouhé čištění, ale mnohdy to souvisí i s tím, že se přechodně zhorší jmenované orgány. Přechodem na makrobiotiku se zvyšuje zátěž na slinivku břišní, neboť přestaneme dotovat organismus rychlou energií jednoduchého cukru a tuku a zvýšíme zeleninu, obiloviny i luštěniny, které jsou závislé na funkci slinivky břišní. Pokud je dlouhodobě tento orgán slabší, pak se náš zdravotní stav může zhoršit – projevuje se hubnutí, velká potřeba jídla, objevují se řidší stolice, nadýmání a také výtok. Není to možné klasifikovat jako čištění, je třeba posílit slinivku břišní a pak zmíněné obtíže dostaneme brzy pod kontrolu. Proto je třeba zamezit přejídání a důsledně dodržovat přestávku mezi jídly a to zhruba tři hodiny. Neujídat mezi jídly. Velmi pomáhá správné kousání a také vynechat pití při jídle. Mysleme také na střídání konzistencí, strava nesmí být ani vlhká ani suchá. Velmi pomáhá pravidelné pití napoje ze čtyřech sladkých zelenin. Jako lék je možné použít pastilky ze 100% lékořice, ty posilují slinivku břišní a snižují zahlenění.
Ale při přechodu na makrobiotiku může dojít i zatížení ledvin, zvláště pak z hlediska jangu ledvin. Vysazením cukru a tuku dojde k hubnutí a ke snížení tepelné pohody organismu, ledviny nestíhají zahřívat tělo, vyčerpávají se a oslabují. Tekutiny ledvin se zvyšují na úkor zahřívací schopnosti a zvyšuje se tvorba hlenu a výtoků. Pomoci zde mohou solné obklady na ledviny, mnohdy je třeba je dělat pravidelně a to hlavně v zimě a v období zvýšené vnější vlhkosti. V tomto případě jsou účinnější než obklady zázvorové, neboť solný obklad významně zahřívá, zvyšuje jangovu složku ledvin a vysušuje. Ve stravě pak je třeba přidat sůl, ne nadměrně, ale rozhodně škodí velké omezení soli, neboť tím snižujeme i jangovou složku ledvin. Je pochopitelné, že sůl je třeba pořádně zabudovat do potraviny a na doplnění používat sůl, která je již zabudovaná jako sojová omáčka, gomasio, misopasta a podobně. Nejednou jsme zažili ženy, které po přechodu na makrobiotiku snížili sůl na minimum a pak se zvýšila jejich zimomřivost, zhoršily výtoky a vznikly velké únavy. Sůl je v malém množství důležitá a její množství je třeba dávat v závislosti na stavu organismu a ledvin.
Ještě je třeba se trochu věnovat dysbióze a přemnožení plísní. I při makrobiotice může přetrvávat dysbióza a sní přemnožení plísní. Příčin může být mnoho. Z těch nejčastějších pak nadbytek jídla, které kvasí ve střevech, kombinace obilí a jednoduchého cukru, časté používání sirupů. Nejčastější příčinou, proč se nelepší střevo je intolerance lepku a jeho konzumace stále udržuje střevní zánět. Toto pak může být například příčina toho, že minimum i tepelně upraveného ovoce vyvolá výtok.
Pro akutní výtok můžeme použít výplachy a sedací koupele z natí ředkví, umývaní a výplachy bancha čajem. Ale nezapomeňme je doplnit posílením ledvin například solným obkladem.
Téma výtoků je daleko složitější a v tomto článku jsme vůbec nemluvili o žlutých, zelených a jiných výtocích. To možná někdy příště.
MUDr. Vladimíra Strnadelová
Jan Zerzán
Toto téma jsme si zvolili ze dvou důvodů, jednak je to velmi častý problém a to i u makrobioticky se stravujících žen a také souvisí se základními tématy dnešního Zrnění, ženskou krásou a cukrem. Je pochopitelně pravdou, že příčin je daleko víc a různě se kombinují a proto mnohdy je léčba těchto obtíží někdy komplikovaná. Odebírá to pak ženě na pohodě i kráse.
Výtok je vždy očista organismu, ale vždy je třeba zjistit z čeho se organismus čistí a jaké všechny příčiny k tomu vedou. Pak teprve můžeme účinně příčinu odstranit a odezní důvod k očistě přebytečných hlenů.
První, na co je třeba zaměřit pozornost jsou ledviny. Ledviny zajišťují ochranu a funkčnost celé malé pánve, zateplení organismu a metabolizují tekutiny. Ledviny jsou orgán, který je často oslaben, toto oslabení je nezřídka vrozená dispozice, která se během života zhoršuje. Projevy slabosti ledvin mohou být různé. Velmi často se jedná o oslabení jangu ledvin, tedy snížení zahřívací složky. Pak tato žena či dívka je zimomřivá, studené ruce, nohy. Je zhoršený metabolismus tekutin, tedy více tekutin zůstává v organismu a je tendence k jejich hromadění a tvorbě hlenů. Často tyto ženy mají malý pocit žízně, neboť tekutinami zvyšují svou nerovnováhu. Tato skutečnost vede k oslabení malé pánve, kde je víc chladu a vlhkosti. Z pouhé snížené funkce ledvin nevznikne výtok. Přistupuje k tomu nejčastěji zhoršení sliznice tenkého střeva. Sliznice tenkého střeva závisí na mnoha faktorech – délce kojení, antibioticích během života, složení stravy, potravinových zátěžích / intolerancích/. Špatná kvalita sliznice střeva vede k zhoršení kvality a imunity všech sliznic a také k dysbióze, přemnožení bakterií a plísní. Ty se pak dostávají do malé pánve a způsobují záněty a výtoky. Ty pak jsou většinou bílé a často svědivé. Objevují se většinou pří zvýšení zátěže ledvin/prochlazení, koupání, noční jídlo, nadbytek bílkovin/, ale i zhoršení střeva a přemnožení písní / antibiotika, cukr, přejedení, špatné kombinace jídla/.
Další možností vzniku výtoků je špatná funkce slinivky břišní. Energetický okruh sleziny-slinivky řídí trávení „obilí a vody“, tím zajišťují nejen výživu, ale i zpracování tekutin. Výsledkem pak mohou být nejen řidší stolice, nadýmání, únava, hubnutí, ale i zvýšená tvorba hlenů, která se projevuje i výtokem. Nezřídka vidíme u žen právě kombinaci oslabení sleziny-slinivky i okruhu ledvin. Pak tendence k výtokům je velmi velká. S tímto vším pak je třeba počítat i při změně stravy. Je velmi častým příznakem, že výtoky přetrvávají delší dobu při kvalitní makrobitické stravě a nezřídka se zvětšují a mohou být urputné a obtěžující. Ne vždy jde jen o pouhé čištění, ale mnohdy to souvisí i s tím, že se přechodně zhorší jmenované orgány. Přechodem na makrobiotiku se zvyšuje zátěž na slinivku břišní, neboť přestaneme dotovat organismus rychlou energií jednoduchého cukru a tuku a zvýšíme zeleninu, obiloviny i luštěniny, které jsou závislé na funkci slinivky břišní. Pokud je dlouhodobě tento orgán slabší, pak se náš zdravotní stav může zhoršit – projevuje se hubnutí, velká potřeba jídla, objevují se řidší stolice, nadýmání a také výtok. Není to možné klasifikovat jako čištění, je třeba posílit slinivku břišní a pak zmíněné obtíže dostaneme brzy pod kontrolu. Proto je třeba zamezit přejídání a důsledně dodržovat přestávku mezi jídly a to zhruba tři hodiny. Neujídat mezi jídly. Velmi pomáhá správné kousání a také vynechat pití při jídle. Mysleme také na střídání konzistencí, strava nesmí být ani vlhká ani suchá. Velmi pomáhá pravidelné pití napoje ze čtyřech sladkých zelenin. Jako lék je možné použít pastilky ze 100% lékořice, ty posilují slinivku břišní a snižují zahlenění.
Ale při přechodu na makrobiotiku může dojít i zatížení ledvin, zvláště pak z hlediska jangu ledvin. Vysazením cukru a tuku dojde k hubnutí a ke snížení tepelné pohody organismu, ledviny nestíhají zahřívat tělo, vyčerpávají se a oslabují. Tekutiny ledvin se zvyšují na úkor zahřívací schopnosti a zvyšuje se tvorba hlenu a výtoků. Pomoci zde mohou solné obklady na ledviny, mnohdy je třeba je dělat pravidelně a to hlavně v zimě a v období zvýšené vnější vlhkosti. V tomto případě jsou účinnější než obklady zázvorové, neboť solný obklad významně zahřívá, zvyšuje jangovu složku ledvin a vysušuje. Ve stravě pak je třeba přidat sůl, ne nadměrně, ale rozhodně škodí velké omezení soli, neboť tím snižujeme i jangovou složku ledvin. Je pochopitelné, že sůl je třeba pořádně zabudovat do potraviny a na doplnění používat sůl, která je již zabudovaná jako sojová omáčka, gomasio, misopasta a podobně. Nejednou jsme zažili ženy, které po přechodu na makrobiotiku snížili sůl na minimum a pak se zvýšila jejich zimomřivost, zhoršily výtoky a vznikly velké únavy. Sůl je v malém množství důležitá a její množství je třeba dávat v závislosti na stavu organismu a ledvin.
Ještě je třeba se trochu věnovat dysbióze a přemnožení plísní. I při makrobiotice může přetrvávat dysbióza a sní přemnožení plísní. Příčin může být mnoho. Z těch nejčastějších pak nadbytek jídla, které kvasí ve střevech, kombinace obilí a jednoduchého cukru, časté používání sirupů. Nejčastější příčinou, proč se nelepší střevo je intolerance lepku a jeho konzumace stále udržuje střevní zánět. Toto pak může být například příčina toho, že minimum i tepelně upraveného ovoce vyvolá výtok.
Pro akutní výtok můžeme použít výplachy a sedací koupele z natí ředkví, umývaní a výplachy bancha čajem. Ale nezapomeňme je doplnit posílením ledvin například solným obkladem.
Téma výtoků je daleko složitější a v tomto článku jsme vůbec nemluvili o žlutých, zelených a jiných výtocích. To možná někdy příště.
MUDr. Vladimíra Strnadelová
Jan Zerzán